
Bloemen langer bewaren
Jullie kennen het allemaal, je krijgt een boeket snijbloemen als geschenk en na een paar dagen zijn al de bloemen verwelkt. Nu kan je je boeketje beter weggooien. Hier volgen enkele tips waardoor die mooie bos bloemen een paar dagen langer op je kast kan blijven staan.
Vervoer
Het boeket bloemen kan al beschadigd worden vanaf het moment dat je buiten de bloemist stapt. Let dus op volgende dingen.
Regen
Regen kan er voor zorgen dat er onherstelbare bruine vlekken op de bloem verschijnen. Zorg er dus voor dat je je boeket nooit rechtop houdt wanneer het regent. Houd je boeket ondersteboven met de bloemen naar de straat gericht.
Koude
Tijdens de koude wintermaanden kan het temperatuurverschil tussen de binnenlucht en de buitenlucht te groot zijn voor sommige bloemen. Vraag dus aan de bloemist voor een isolerend verpakkingsmateriaal.
Hitte
Tijdens de warme zomermaanden is er dan weer veel meer kans dat je bloemen uitdrogen. Zorg ervoor dat je bloemen snel in wat water staan om uitdroging te voorkomen.
Bij thuiskomst
Zodra je thuiskomt, kan je best het onderste deel van de stengel afknippen om de wateropname te vergemakkelijken. Voor een nog betere wateropname snijd je de stengels af onder een hoek van 30-45 graden. Laat dan het boeket even wennen aan de kamertemperatuur in huis voor je het in een vaas zet.Als je boeket is geklimatiseerd ( na 1-2u) kan je hem in een vaas zetten. Let hierbij op de volgende punten.
- Zorg dat je vaas proper is en dat er geen zeepresten meer in de vaas zitten.
- Een te smalle hals van de vaas kan er voor zorgen dat de stengels tegen elkaar worden geklemd. Hierdoor zullen ze sneller verwelken.
- Voeg wat plantenvoeding toe bij het water in de vaas. De juiste concentratie staat altijd vermeld op de verpakking.
- Vermijd een metalen vaas. De metaaldeeltjes kunnen een chemische reactie aangaan met bestanddelen van de plantenvoeding. Hierbij kunnen schadelijke stoffen voor de bloemen ontstaan.
- Zorg ervoor dat er geen bladeren in het water vallen. Deze kunnen gaan rotten en een onaangename geur verspreiden.
Omgeving
Het is heel belangrijk dat je boeket op de juiste plaats in huis staat. Om de juiste plaats te bepalen houd je rekening met volgende punten.
- Vermijd tocht, hierdoor zullen de bloemen snel water verliezen door verdamping en slap gaan hangen. Zet je boeket dus niet voor een ventilator of naast een deur of raam.
- Ook warmte kan je boeket schaden. Zet je bloemen dus niet in de buurt van warmtebronnen zoals kachels of radiatoren. Zet je boeket ook niet achter een raam die naar het zuiden is gericht aangezien het daar veel te warm wordt.
- Zet je bloemen nooit in de buurt van een fruitschaal. Uit rijp fruit komt het gas ethyleen vrij. Dit gas is heel schadelijk voor je boeket. Ook rook van sigaretten, sigaren, … zijn schadelijk.
Wat u zeker niet moet doen
Mensen bedenken de gekste dingen om langer te kunnen genieten van hun boeket. Veel van deze tips werken net in de tegenovergestelde richting. Deze dingen doet u dus best niet.
- Suiker aan het water toevoegen. Suikermoleculen zijn te groot en kunnen hierdoor waterkanalen verstoppen.
- Alcohol aan het water toevoegen. Alcohol is een giftige stof.
- Stengels insnijden. Hierdoor kunnen bacteriën tot ver in de stengels doordringen.
- Stengels in heet of kokend water zetten. Cellen zullen stuk gaan waardoor wateropname niet meer mogelijk is.
- Breken of platslaan van de stengels. Wateropname zal worden bemoeilijkt of geheel belemmert.